Craciunita Sfaturi De Ingrijire, Legende Si Mituri
Craciunita a devenit un simbol al sarbatorilor de iarna si totodata, este una din cele mai apreciate flori. Pentru inceput, trebuie mentionat faptul ca este o floare pretentioasa, care necesita un anumit tip de ingrijire fata de celelalte flori si de aceea, articolul va contine toate informatiile necesare pentru a te pregati in momentul in care vei achizitiona sau vei primi o Craciunita.
Legenda Craciunita
Craciunita a fost cultivata prima oara in America Centrala, mai exact in Mexic. Aztecii numeau aceasta floare „cuetlaxochitl”, iar frunzele de la aceasta floare le utilizau in diverse scopuri: pentru a vopsi hainele, iar seva de la aceasta floare o foloseau ca leac pentru febra.
Numele de Craciunita provine de la o legenda din Mexic, care potrivit acesteia, a existat o fata saraca pe nume Pepita, care nu avea niciun cadou pe care sa-l ofere pruncului Iisus in timpul slujbei de Craciun. Fata a fost foarte trista, iar prietenul ei, Pedro, a incercat sa o inveseleasca, spunandu-i urmatoarele cuvinte: „Sunt sigur că Iisus va fi fericit cu un cadou oricât de mic, atât timp cât i-l oferă cineva care îl iubește”.
Pepita nu a stiut ce sa-i ofere, asa ca a cules buruieni de pe marginea drumului si a realizat un buchet, ulterior intrand in biserica rusinata. In drumul spre altar, si-a amintit ce i-a spus prietenul ei si a inceput sa se simta mult mai mine. A ingenuncheat si a pus buchetul langa scena Nasterii Domnului. Astfel, deodata, buchetul de buruieni a inflorit si a uimit pe toata lumea cu florile sale mari si rosii. Persoanele prezente erau convinse ca tocmai au fost martore unui miracol si atunci floarea a primit numele de „Flores de Noche Buena” (în română, Floarea Nopții Sfinte sau Crăciunița).
Forma florilor si a frunzelor Craciunitei seamana cu o stea, de aceea este asociata cu Steaua de la Betleem, care i-a condus pe cei trei magi catre Iisus. Frunzele de culoare rosii simbolizeaza sangele lui Hristos, iar cele de culoare alba, simbolizeaza puritatea lui.
Aspect Craciunita
Posibil atunci cand te gandesti la Craciunita, sa iti inchipuiti o floare de talie mica si rosie. Multa lume nu stie ca aceasta poate avea mai multe culori: verde pal, crem, roz, alb, chiar si portocaliu, iar inaltimea poate sa varieze intre 0,6 si 4 metri.
Chiar daca au aspectul unei flori, partea superioara a plantei este formata din frunze, cu dimensiune intre 7 si 16 centrimetri. Florile sunt cele din mijlocul manunchiului de frunze, foarte mici si au o culoare galbena atunci cand infloresc.
Sfaturi pentru ingrijirea Craciunitei
Asa cum am spus mai sus, Craciunita este o planta destul de pretentioasa si necesita o perioada lunga de expunere la soare pentru ca frunzele sale sa capete culoare. Nu suporta temperaturile scazute, iar solul trebuie drenat cat mai bine.
In momentul in care achizitionezi o Craciunita, trebuie sa fii atent la mai multe aspecte. De exemplu, poti creste planta si din seminte, dar procesul dureaza mai mult. Dar, daca vrei sa te bucuri de o Craciunita, in perioada sarbatorilor de iarna, de preferat este sa o achizitionezi de la florarie sau de la un magazin.
Atentie la:
– Fiind o planta sensibila la frig, ai grija sa fie depozitata intr-un spatiu cald, care ii prieste;
– Florile mici ar trebui sa aiba o culoare galben-verzuie si sa nu fie inflorite sau cazute;
– NU achizitiona o planta care are frunzele zgariate sau de culoare maronie.
Depozitarea Craciunitei
Pentru inceput, trebuie sa ai grija la transportul acesteia. Craciunita nu face fata la temperature joase, de aceea este bine sa folosesti un ambalaj gros in jurul ghiveciului sau o patura ca sa o invelesti. Pentru ca plantele sunt obisnuite sa creasca predominant in America Centrala, sunt obisnuite sa primeasca mult soare si sa nu fie expuse la vant foarte puternic. Astfel, va prezentam cateva sfaturi pentru a alege cea mai buna depozitare din locuinta:
– Temperatura din camera trebuie sa se incadreze intre 16 si 22 de grade Celsius;
– Craciunita NU trebuie asezata langa calorifer, lipita de geamul rece sau asezata in locuri in care bate vantul;
– Pe timpul zilei, Craciunita trebuie sa primasca lumina directa sau indirecta de la soare;
– Preferabil sa nu schimbi locul plantei des, ca sa nu fie expusa la schimbari bruste de temperatura;
Dupa cum bine stiti, Craciunita are un aspect spectaculos in timpul sarbatorilor, astfel, ea poate fi elementul perfect pentru a orna masa sfanta de Craciun. Pe langa fata de masa cu tematica de Craciun, poti pozitiona Craciunita in mijlocul mesei pentru a crea o atmosfera ideala de sarbatoare.
Metode pentru a face Craciunita sa reinfloreasca
Intretinerea Craciunitei depinde de perioada anului. Daca in perioada ianuarie-martie trebuie tinuta la lumina si udata cand solul ei este uscat, in aprilie trebuie sa fie udata mai rar, iar dupa doua saptamani trebuie mutata intr-o camera mai intunecata.
Pe la mijlocul lunii mai trebuie mutata intr-un ghiveci nou, iar in luna iunie poate fi mutata chiar afara, pentru ca temperaturile vor incepe sa se ridice. In luna iulie, cand cresc noile tulpini, trebuie sa tai cam doi centrimetri din fiecare.
In luna august, poti aduce planta in casa si poti incepe sa o fertilizzi la fiecare 30 de zile. Din luna august pana in luna noiembrie planta trebuie tinuta in lumina indirecta ziua, dar intre orele 17:00 si 08:00, Craciunita trebuie sa stea ori intr-o camera mai intunecata, ori acoperita cu o cutie pentru a putea da curs la procesul de inflorire.
Daca o sa respecti toate aceste instructiuni si o uzi periodic pentru a putea avea un nivel adecvat de umezeala, te vei putea bucura in urmatorul an de o planta crescuta frumos, cu multe frunze proaspete si colorate.
Fertilizarea Craciunitei
In momentul in care infloresc in luna decembrie, la aproximativ 6 saptamani vei incepe sa observi ca partea superioara incepe sa se ofileasca si o sa cada. Astfel, incepe momentul ideal sa o fertilizezi folosind substantele potrivite pe care le poti achizitiona de la fitofarmacie.
In luna mai, atunci cand incep sa dea noile tulpini, trebuie sa fertilizezi planta. Astfel, vei dilua fertilizatorul astfel: jumatate substanta si jumatate apa. In luna iunie, atunci cand o scoti afara, foloseste aceeasi cantitate de solutie pentru a fertiliza solul. Astfel, din acel moment pana in luna decembrie, cand planta o sa infloreasca din nou, o poti fertiliza la fiecare 30 de zile, ca sa te asigur ca ea se va dezvolta intr-un mod sanatos.
Inmultirea
Procesul de inmultirea se poate face in doua feluri:
- prin seminte
- prin batusire.
Prima optiune este mai complicata si are un proces care dureaza mai mult. Daca ai deja o Craciunita care are cel putin sase saptamani, poti incepe procesul de inmultire imediat dupa momentul in care noile tulpini incep sa creasca, adica aproximativ in luna iunie. Pentru a obtine noi plante, amintim cativa pasi utili:
– Pregateste un bol cu apa calda;
– Taie din tulpini cu lungimea intre 10-12 centrimetri de la baza Craciunitei;
– Introdu tulpinile in bol pentru a elimina seva laptoasa pe care planta o secreta, numita latex. Aceasta seva impiedica formarea radacinilor si trebuie inlaturata inainte sa fie introduse tulpinile in sol;
– Intr-un recipient incapator, prepara un amestec de nisip cu turba in care vei aseza tulpinile;
– Radacinile ar trebui sa se formeze in aproximativ o luna, dupa care poti muta plantele in ghiveci.
Mit despre Craciunita
Multi oameni sunt de parere ca aceasta planta este otravitoare. Din fericire, acest aspect este doar un mit care a aparut in anul 1919 si care a ingrijorat cu timpul. Legenda spune ca un ofiter care se afla in statul Hawaii si-a gasit copilul in varsta de doi ani, decedat, sub o Craciunita. Copilul avea o frunza din aceasta planta in mana, toata lumea a presupus ca a murit deoarece a mancat din planta.
Conform indexului Poisindex, planta nu este un pericol pentru copii sau pentru animale daca este ingerata. De exemplu, ca un copil de 22 de kg sa fie afectat de compusii toxici din aceasta planta, ar trebui sa manance in jur de 500 de frunze. Chiar daca acest lucru este imposibil, ar trebui totusi sa ai grija ca planta sa stea intr-un spatiu in care copii sa nu poata ajunge.
Asa cum am mai amintit, planta secreta o seva laptoasa, care poarta numele de latex, la care multi oameni pot avea alergie. De aceea, este indicat sa folosesti manusi atunci cand atingi Craciunita, ca sa nu risti sa iti apara vreo iritatie.
Craciunita Cactus
Fiindca poarta acelasi nume si se intampla sa infloreasca in aceeasi perioada, Craciunita si Craciunita Cactus sunt incurcate in mod frecvent. Planta nu este practic un cactus, dar seamana cu unul fiindca are tulpinele puternic aplatizate si segmentate.
Planta Cactus isi are originea in Brazilia si impresioneaza cu florile sale uimitoare ce variaza intre culorile alb, rosu, roz, violet, portocaliu si galben. Fiindca infloreste in perioada Craciunului, este un cadou popular in timpul sarbatorilor.
De asemenea, perioada sarbatorilor este una din cele mai frumoase si asteptate perioade ale anului. La fel ca bradul de Craciun, Craciunita a devenit cu timpul un simbol al sarbatorilor de iarna datorita culorii ei rosii care se potriveste in orice locuinta.
Ornarea
In functie de gusturile fiecarei persoane, Craciunita poate sa fie decorata cu fir de aur sau stelute. Depinde de tine daca consideri ca planta este frumoasa asa cum este ea, naturala sau are nevoie de decoratiuni suplimentare, cum ar fi: sclipini, margelute etc.