Descopera cum a aparut fusta cat si istoria ei de la inceput si pana acum

Fara indoiala fusta reprezinta un simbol al feminitatii, avand diverse insemnatii de-a lungul anilor. Ea apare in diverse forme, culori, lungimi si poate fi purtata la diverse ocazii. Trebuie sa recunoastem faptul ca oricand preferam o fusta in locul unei perechi de pantaloni.

Din punct de vedere istoric, fusta este una din cele mai vechi piese vestimentare purtate de om. Pentru inceput, fustele erau doar niste bucati dreptunghiulare din material de piele de animal sau de frunze legate in jurul taliei. Cea mai veche fusta a fost creata acum 4 mii de ani i.Hr., din paie tesute. Astfel, pana la revolutia industriala, materialele erau scumpe, iar fustele lungi reprezentau o marca a prestigiului. Fustele au fost voluminoase si lungi pentru a evidentia talia si a a da amploare soldurilor, de a pune in valoare trupul. In secolul al XVII-lea, femeile au purtat fusta peste fusta pentru a da mai mult volum.

In secolul XX, din cauza razboaielor si a greutatilor vietii, femeile au inceput sa munceasca si astfel erau nevoite sa poarte haine practice, comode, care sa le ajute sa se miste.

Toate tipurile de fuste ce coexista astazi pe podiumuri si in dulapurile femeilor au fost la un moment dat un simbol al timpului lor, al unor idei, al unor perspective asupra vietii si au aparut ca un rezultat organic al dezvoltarii societatii.

In randul celor mai populare tipuri de fuste sunt:

Fusta creion

Este un tip de fusta care se prelungeste de la talie pana in dreptul genunchilor. Este un tip de fusta din tesatura extensibila si foarte preferat de femeile subtiri. Acestea sunt taiate drept, de aceea este dificil sa intri intr-o astfel de fusta pentru o femeie care este mai voluminoasa. Ele sunt fuste ornamentale sau formale.

Fusta cu bule

                Este un tip de fusta care creaza un efect de bule in partea inferioara a tivului si care este ascuns la spate. Bustul este alcatuit dintr-o fusta exterioara care este croita pe captuseala. Piesele vestimentare cu bule arata excelent pe tesaturi usoare, cum ar fi tifonul.

Fusta circulara

Dupa cum ii spune denumirea, acest tip de fusta arata ca un ceer atunci cand este deschisa complet, o astel de tesatura cu latimea maxima este necesara pentru astfel de fuste. Tesatura este taiata intr-un cerc, elasticule este cusut pe partea de sus. Astfel de nu fuste nu au nevoie de cusaturi laterale.

A-line

O fusta A-line este montata la solduri si se extinde treptat spre tiv, creand forma unei litera de A. Masurarea taliei ramane aceeasi ca fusta simpla, dar apare plinatatea care e adaugata la tiv, astfel volumul fustei creste.

Fusta adunata

Este un tip de fusta care se aduna la talie. Astfel, sunt folosite tesaturi subtiri pentru fabricarea uunor astfel de modele de fuste pentru ca poti fi culese urosr si nu exista dificultati la cusutul taliei, in timp ce tesaturile voluminoase pot avea o plenitudine limitata si poate fi dificil sa le lipiti pe talie.

Fusta tivita

Sunt numite si fuste stratificate, ele au straturi atasate unul la celalalt de hemline. Lungima si latimea fiecarui strat pot fi identice sau pot varia.

 

Fustele lungi

Paul Poiret a fost cel care a venit in ajutorul femeilor si a creat modele apropriata de forma naturala a corpului femeiesc, reusind sa elimine exagerarile proportilor din secolele trecute. El este autorul fustei hobble (care impiedic la mers) numita astfel fiindca era lunga si foarte stramta, permitand doar defilarea in pasi mici. Acest tip de fusta a evoluat, transformandu-se in fusta trotteur sau fusta pentru mers – o fusta dreapta pana in pamant care ofera libertate de miscare si a devenit in scurt timp foarte populara.

In anii ’30 si ’40 femeiele au purtat pantaloni, iar la sfarsitul anilor ’60, o data cu aparitia curentului hippie, care era recunoscut prin fustele lungi colorate, inflorate si cu imprimeuri.

Fustele midi

Daca am discutat despre fustele lungi, trebuie mentionat faptul ca ele in timp au inceput sa se scurteze incet incet, ajungand pana la nivelul gambei, apoi pana sub genunchi, pana sa se ridice deasupra genunchiului. In anii 1940, Christian Dior a creat fusta creiom, o varianta mai scurta pentru fusta hobble – putand fi purtate cu jachete, tunici etc. La fel de populare in acei ani erau si fustele plisate.  In anii 60 fustele midi aveau sa fie date la o parte pentru variantele mai scurte – fustele mini.

Fustele mini

In anul 1965, Mary Quant, o creatoare care vindea haine ce reflectau ideile tinerilor din perioada respectiva, a creat fusta mini. Denumirea fustei a fost inspirata de la masina ei, Mini Cooper. Ea este cunoscuta drept creatoarea si promotoarea fustelor mini in Anglia, iar designerul Andre Courreges incuraja apetitul pentru fustele scurte femeilor din Franta. El concepea modele mai elaborate de fuste mini, mai sofisticate decat cele ale lui May Auant, reusind sa introduca astfel de modele in haute couture francez. Astfel, fusta mini a devenit un simbol al tineretii si al sexualitatii. Acest stil de fusta a tinut pana la sfarsitul deceniului, cand fusta mini a devenit un simbol al transformarii femeii intr-un obiect sexual.

 

Cele mai populare tipuri de fuste in prezent sunt:

Fusta clos

Este o fusta foarte apreciata in randul fetelor, cunoscuta drept fusta „skater”. Spre deosebire de fustele mini, fustele clos au o banda in jurul taliei care evidentiaza aceasta parte a corpului. Este o fusta lejera, ideala de purtat pe parcursul unei intregi zile sau la diverse evenimente. Daca esti tipul de femeie cu forma siluetei tip para, atunci te va ajuta sa diminuezi optic soldurile.

Fusta plisata

Fustele plisate sunt unele din cele mai feminine si arata bine pe orice femeie, indiferent de silueta acesteia. Talia inalta, dar si pliurile evidentiaza corpul si alungeste vizual picioarele. Are un stil conservator care face ca acest tip de fusta sa fie versatila, in functie de culoare si de tesatura din care este creata. Indiferent de varsta, o fusta plisata confera eleganta, feminitate, incredere. De recomandat sa porti o astfel de fusta cu o bluza asezata in interiorul acestui tip de fusta.

Fusta de blugi

Indiferent de culoarea, modelul de fusta de blugi, aceasta dateaza inca din anii 60, fiind la moda ulterior, prin anul 2012. Este un tip de fusta cu o istorie lunga, care inca se mentine sus pe gusturile femeilor. Ea poate fi potrivita cu un tricou, cu o bluza, cu un maieu etc.

Fusta tull

Acest tip de fuste sunt unele din cele ai apreciate tipuri de fuste la ora actuala. Ele au un aspect voluminos, lung si care confera incredere. Se gasesc sub o multitudine de culori sau forme, dar care ofera un stil aparte. Pot fi asortate cu camasi, bluze, top-uri si purtate la diverse evenimente cum ar fi: o petrecere, botez, nunta, plimbare etc. De asemenea, ele se gasesc si sub forma de set mama-fiica, care sunt foarte apreciate in randul botezurilor.

Fuste lungi

Fustele lungi sunt elegante, dar lejere si pline de feminitate. Ele se gasesc de mai mlte tipuri si pot fi asortate cu diverse piese vestimentare, in functie de gusturile dumneavoastra.

Fusta piele

Fustele din piele sunt cele mai suxy si atragatoare tipuri de fuste, indiferent de stilul pe care il alegeti. De aceea, este important sa purtati fusta de piele cu articole vestimentare potrivite, cum ar fi: o bluza, o camasa, un maieu, modele pline de viata. La fel ca fusta de blugi, fusta din piele se bucura de longevitate.

Fustele cu pliuri

La fel ca fustele tull, sunt un tip aparte de fuste care nu pot fi purtate cu orice. De aceea, fustele cu pluri sunt ideal de purtat cu o camasa, cu un top sau un maieu. Se gasesc sub diverse culori si forme, fiind unele din cele mai apreciate tipuri de fuste la momentul actual.

Deschide chat
1
Buna ziua,
Spuneti-ne cum va putem ajuta!